Chilomoni Victim Support Unit

Chilomoni, Blantyre
“It is good that the building’s layout was well-thought of during the design process; now it can accommodate victims for a night or so."
(Hannah Kagona, MTCC Outreach Family Support Team Leader)
Location
Chilomoni Police Station, Chilomoni, Blantyre, Malawi
Type
Support Unit
Year of Construction
2010-2011
Project Architect
Noella Chikuse
Total Development Area (Approx. GEA)
51m²
Construction Cost
N/A
Cost per m²
N/A

“In Malawi, the prevalence of domestic violence among… married women perpetrated by their current or most recent spouse (physical, sexual, or emotional) is estimated as 42%, higher than the global estimate of intimate partner violence.”
(National Statistics Office Malawi & DHS Program, 2017)

Much like other deprived parts of the country, the township of Chilomoni, just outside the city of Blantyre in Malawi, has historically seen a high prevalence of gender-based violence case numbers. Facilities and treatment for victims was previously very limited in the area, to the point where sometimes both victim and offenders would be held in the same small building while claims were being investigated.

The community of Chilomoni approached Beehive, who had already funded and constructed several other community buildings in the area, to request the provision of a much-needed support facility for domestic violence victims. Aware of an assault which had recently taken place on one of its female members of staff, Beehive obliged.

The result was a simple, single-storey structure, located adjacent to Chilomoni Police Station; in this way, victims and offenders could be kept completely separate from one another in the event of an assault. The building is designed to accommodate victims and their children who may be unable to return to their homes for several days following an assault; it therefore contains two offices for consultation and investigation (one for adult victims and one for child victims), a bedroom large enough to accommodate up to four people, and a bathroom with shower. The “living” space has deliberately been separated from the public office space, through the use of a small Lobby, in order to respect the users’ privacy.

The building has been constructed from Beehive’s site-made Hydraform blocks, used in a loadbearing capacity in order to remove the need for reinforced concrete framing. Steel roof sheets supported by timber rafters form a simple, functional monopitch roof. Unlike many homes in the surrounding area, the Victim Support Unit has running water and electricity throughout, provided for the comfort of the users. Bright, bold signage on the building’s exterior proudly proclaims the function of the building, inviting women to access the service when required.